14 Jun 2012

Ievan's Polka

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...

Seperti yang dikata bagai oleh aku, kata nak buat satu ruangan video terpilih,naaaahhhhhh. Inidiaaa! Tengok dulu tau? Kalau tak suka, bior le... ate, ada teman kesah? Hoho.

Tajuk lagu ni ialah Ievan's Polkka yang dinyanyikan oleh kumpulan penyanyi Folks iaitu Loituma. Lagu ini adalah lagu daerah di negara Finland. Depa pun ada lagu daerah. Macam kita ada lagu Ulik Mayang, Ikan Kekek, Jong-jong Inai dan lain-lain.

Asalnya lagu ini ditulis sekitar tahun 1930-an oleh Eino Kettunen kepada irama polka tradisional. Sekitar pertengahan tahun 1990-an, Loituma menyanyikan kembali lagu ni dalam versi A capella dan diubahsuai sebahagian lirik dalam lagu ini.

"Apa bendalah yang kau sedang merapu ni? A capella? Loituma? Polka? Apa dia semua tu?

Aik? Kata peminat AF, The Voice, Mentor, Vokal: Bukan Sekadar Rupa, blablablabla.. Takkan tak tahu A capella? Hehehehe.


"Bila masa pulak hang pandai dok search lagu-lagu menda alah semua ni?"

Haha. Aku sebenarnya peminat lagu-lagu Electro dan Techno. Bila aku dengar lagu Ieva's Polkka versi Basshunter (DJ Techno), so automatically aku cari originality lagu ni. Akhirnya ketemu juga aku sama ini lagu. Dan yang paling best pasal lagu ni adalah susunan tempo A Capella. Tanpa muzik pun kita boleh enjoy dengan lagu ni.

             


Lagu apa ni? Tak faham lahh...

Ok, memanglah tak faham, sebab aku pun tak faham. Kalau nak tahu, jom kita tengok liriknya.

Nuapurista kuulu se polokan tahti

jalakani pohjii kutkutti.

Ievan äiti se tyttöösä vahti

vaan kyllähän Ieva sen jutkutti,

sillä ei meitä silloin kiellot haittaa

kun myö tanssimme laiasta laitaan.

Salivili hipput tupput täppyt

äppyt tipput hilijalleen.



Ievan suu oli vehnäsellä
ko immeiset onnee toevotti.
Peä oli märkänä jokaisella
ja viulu se vinku ja voevotti.
Ei tätä poikoo märkyys haittaa
sillon ko laskoo laiasta laitaan.
Salivili hipput.

Ievan äiti se kammarissa
virsiä veisata huijjuutti,
kun tämä poika naapurissa
ämmän tyttöä nuijjuutti.
Eikä tätä poikoo ämmät haittaa
sillon ko laskoo laiasta laitaan.
Salivili.

Siellä oli lystiä soiton jäläkeen
sain minä kerran sytkyyttee.
Kottiin ko mäntii ni ämmä se riitelj
ja Ieva jo alako nyyhkyytteek.
Minä sanon Ievalle mitäpä se haittaa
laskemma vielähi laiasta laitaa.
Salivili.

Muorille sanon jotta tukkee suusi
en ruppee sun terveyttäs takkoomaa.
Terveenä peäset ku korjoot luusi
ja määt siitä murjuus makkoomaa.
Ei tätä poikoo hellyys haittaa
ko akkoja huhkii laiasta laitaan.
Salivili.
Sen minä sanon jotta purra pittää
ei mua niin voan nielasta.
Suat männä ite vaikka lännestä ittään
vaan minä en luovu Ievasta,
sillä ei tätä poikoo kainous haittaa
sillon ko tanssii laiasta laitaan.





Haha. Hambek kau. Bahasa Finnish aku bagi. Tapi rileks, kita ada English translation. Tapi English la. Err... semua, paham kan English?

"Boleh laaaa..."

Ok, kalau English pun tak berapa nak paham, senang cerita Google Translate lah. (Habaq siap-siap, Google Translate kadang-kadang dok muhong lagu tu la. Bing pun sama) Hehe.


The sound of a polka drifted from my neighbor's

and set my feet a-tapping oh!

Ieva's mother had her eye on her daughter but

Ieva she managed to fool her, you know.

'Cause who's going to listen to mother saying no

when we're all busy dancing to and fro!



Ieva was smiling, the fiddle it was wailing

as people crowded round to wish her luck.

Everyone was hot but it didn't seem to bother
the handsome young man, the dashing buck.
'Cause who's going to mind a drop of sweat
when he's all busy dancing to and fro!

Ieva's mother she shut herself away
in her own quiet room to hum a hymn.
Leaving our hero to have a spot of fun
in a neighbor's house when the lights are dim.
'Cause what does it matter what the old folks say
when you're all busy dancing to and fro!

When the music stopped then the real fun began
and that's when the laddie fooled around.
When he took her home, when the dancing was over
her mother angrily waiting they found.
But I said to her, Ieva, now don't you weep
and we'll soon be dancing to and fro!

I said to her mother now stop that noise
or I won't be responsible for what I do.
If you go quietly and stay in your room
you won't get hurt while your daughter I woo.
'Cause this fine laddie is a wild sort of guy
when he's all busy dancing to and fro!

One thing I tell you is you won't trap me,
no, you won't find me an easy catch.
Travel to the east and travel to the west but
Ieva and I are going to make a match.
'Cause this fine laddie ain't the bashful sort
when he's all busy dancing to and fro



Ok lah. Rasanya lirik dia tak over dan menjejaskan Aqidah. (Dengar lagu bahasa asing, yang tu kena ambil port dulu). 


Lagu ini menggambarkan suasana atau budaya masyarakat di sebahagian tempat di Finland yang mana ketika itu tarian Polka diperkenalkan di sekitar Eropah pada akhir abad ke-19. 


Dan dalam lagu ni ada diselitkan kisah seorang gadis yang terpaksa sneak out untuk enjoy tarian Polka (tapi sebagai anak yang baik, kita takkan buat macam ni, kan?)

Setakat sini sajalah dulu. Nak cakap panjang-panjang pun dah tak tahu nak cakap apa. Cakap Finnish nanti tak berkefahaman pulak kepada stalkers. Haha. Macam kemaih sangat (orang Penang kata). Nanti kita cakap pasal lain pulak, ye?

Wasalam.


2 comments:

  1. bhsa perak ade. bhsa penang ada. bhsa spanish ade. bhsa omputeh ade. kne ade jurubahasa sorang la aku ingat kat blog kamu nih.. haha

    *kalo buang word verification ni lg mudah utk org comment blog ni

    ReplyDelete